Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Честват Войников в Браила

Народното читалище „Добри Войников-1856”, съвместно с Община Шумен и РИМ – Шумен, организира честване на 190-годишнината от рождението на патрона на читалището. Събитието се проведе в театър „Мария Филотти” в Браила – градът, в който Войников е живял и творил. Тук големият български възрожденец – драматург, писател, журналист, композитор, диригент и музикант написва драмите „Стоян Войвода”, „Покръщение на Преславский двор” и „Райна Княгиня”, оценени високо от румънската публика и лично от Крал Карол I. В Браила той издава вестник „Дунавска зора” и участва в учредяването на Българското книжовно дружество (днес БАН).

Шуменската делегация беше ръководена от зам.-кмета по образование и култура Найден Косев. В нея участваха директорът на РИМ – Шумен Даниел Руменов, Детелина Палазова – секретар на НЧ „Добри Войников” и др. Тържеството започна със слово на секретаря на читалището и виртуална обиколка на къщата-музей „Добри Войников“ в Шумен. Поздравление към присъстващите отправиха зам.-кметът на Шумен Найден Косев и зам.-кметът на община Браила г-жа Дойна Чокан. Положени бяха цветя пред барелефа на Войников в едноименната зала на театъра, както и пред паметника на Христо Ботев в града и пред паметната плоча на мястото, където се е намирала механата  на Никола Тодоров – Странджата, описана от Иван Вазов в повестта му „Немили-недраги“.

Кулминацията на честването беше концертът на смесения хор „Родни звуци” към читалището на сцената на театър „Мария Филоти”, където и днес се усещат духът и енергията на Войников. В програмата бяха включени негови оригинални авторски творби, издирени в Държавния архив на Шумен от диригента доц. д-р Николай Андриянов и изпълнени от хора под съпровода на Ваня Джамбазова. Като солист на пиано и флейта в концерта участва и солистката Ерато Николова. Под бурните аплодисменти на публиката тържеството във великолепната зала на театъра с уникална акустика завърши с изпълнение на известна румънска песен. На следващия ден при посещението на българската църква хорът изпълни църковнославянски песнопения.

Гостоприемни домакини на събитието бяха Община Браила, театър „Мария Филотти” и  Сдружението на българите в града, които предоставиха на шуменци и  местната общественост възможността заедно да почетат тази знакова годишнина.

Връзките между Шумен и Браила имат 200-годишна история. В по-ново време те са възстановени по инициатива на председателя на НЧ „Добри Войников” Николай Николов и председателя на българската общност в Браила Мария Ганчева. Понастоящем двата града са побратимени и на 11 май т.г. в Шумен гостува делегация от Браила по повод празника на града ни.

Източник: www.shmoko.bg

Подобни публикации

Back to top button