Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаПрепоръчани
Популярно

Отстъпките свършиха

В срока за ползване на 5 % отстъпка повече от 8200 клиенти на шуменския офис на НАП декларираха доходите си, получени през 2022 г., информират от пресцентъра на Агенцията.

Най-голям брой са подадените декларации през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис (КЕП) – повече от 6 060, чрез пощенски оператор са подадени 109, а служителите в офиса са приели 2063 декларации.

Подадените декларации за същия период на миналогодишната кампания са били близо 7500. Разликата се дължи на по-големия брой подадени по електронен път годишни данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ през тази кампания.

От началото на март потребителите се възползваха и от предварително попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2022 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори, доходи от наем – при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, съветват от НАП.

Задължение да подадат декларация имат и гражданите, които към 31 декември на данъчната година притежават недвижима собственост в чужбина, напомнят от офиса на НАП в Шумен.

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне тази година е 2 май 2023 г., защото 30 април е почивен ден. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на НАП или в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП – https://nra.bg/ или на телефони: 0700 18 700; 02/9859 6801 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.

Източник: www.shmoko.bg

Подобни публикации

Back to top button