Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Общините казаха „Не“ на бизнес плана на ВиК Шумен

Шуменските общини гласуваха „против“ бизнес плана на ВиК Шумен. Така реално с 53,79% на провелото се днес заседание на Общото събрание на ВиК Асоциацията те за пореден път стопираха заложеното в него драстично увеличение на цената на водата.

Петгодишният бизнес план на ВиК Шумен предвижда повишаване на цената на кубик вода с близо 60 % още тази година – от 3,40 лв. на 5,25 лв. Ново поскъпване се предвижда всяка година до 2026-та – 5,40 лв. през 2024 г., 5,70 лв. през 2025 г. и 5,77 лв. през 2026 г.

„Не“ на бизнес плана казаха общините Шумен, Нови пазар, Никола Козлево и Каолиново, с „въздържал се“ гласува община Велики Преслав. „За“ гласува единствено държавата. Свои представители на заседанието не бяха изпратили общините Венец, Хитрино, Каспичан, Смядово и Върбица.

Без одобрение остана и инвестиционна програма за 2023 г., изготвена от „Водоснабдяване и канализация-Шумен“ ООД. При необходими кворум от 75% от присъстващите „за“ предвидените инвестиции гласуваха единствено държавата и общините Нови пазар, Каолиново и Никола Козлево, което е едва 56,40%. Шумен и Велики Преслав предпочетоха да се въздържат.

„Отново изпадаме в същата патова ситуация. Този резултат се очакваше, поради което изготвихме писмен документ до МРРБ, с който поискахме да ни се дадат указания как да излезем от ситуацията. За пореден път не можем да вземем решение. Към този момент нямаме дадени указания“, обясни председателят на Асоциацията – областният управител на Шумен проф. Христо Христов.

Управителят на ВиК Шумен Иван Пушкаров напомни, че дружеството е в тежко финансово състояние и съществуването му е заложено изцяло в бизнес плана.

С 94,70 % беше приет бюджета на Асоциацията по ВиК за 2023 година, както и отчета за изпълнението на бюджета за 2022 г. и отчет за дейността на Асоциацията за 2022г. Община Велики Преслав се въздържа и по трите точки.

Съгласно изискуемите срокове следващото заседание на ВиК Асоциацията ще се проведе на 5 юли.

В случай, че отново не е постигнато мнозинство за приемане на решение бизнес плана ще бъде приет по реда на Закона за регулиране на водоснабдителните и комуникационни услуги.

Източник: www.shumenonline.bg

 

Подобни публикации

Виж също и:
Close
Back to top button