Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Иновационно производство в Шумен

Първият завод на Балканите за производство на грахов протеин „ФлаваПълс“ започна работа в подзона „А“ на територията на „Индустриален парк“ – Шумен. За откриването на едно от най-иновативните предприятия в България съобщи при награждаването на победителите в ученическия конкурс „Металите – за дигитална и зелена планета“ кметът на Шумен Любомир Христов. По думите му производството е най-модерното в света в своята сфера.

Иновативната фабрика за производството на грахови брашна е дело на инвеститора ФлаваПълс АД – акционерно дружество с чуждестранно и българско участие. Справка във фирмения регистър показва, че 33 процента от акциите на компанията са собственост на люксембургската “Космосъплай”, 12.5 на сто са на “Суипар”, също регистрирана в Люксембург, останалите се разпределят между акционери от Люксембург, Унгария, САЩ и Великобритания и една фирма от България. Обектът включва два силоза за съхранение на суровината (предвидени са общо 3), производствена сграда, складова сграда за готовата продукция, офис сграда, лаборатория и контролна зала, елеваторна шахта с кула, авторазтоварище. Първата копка е направена през юни 2022 година, а през януари т. г. в силозите постъпи и първата доставка на грах.

Местоположението на завода за грахов протеин и брашно от жълт грах е избрано заради близостта до важни земеделски райони Добруджа, Централна, Южна България и Северозападна България и Румъния и ще осигури на селскостопански производители от тези райони намирането на сигурен пазар за тяхната продукция, тъй като „ФлаваПълс“ ще изкупува жълт грах, който е един от основните източници на растителен протеин в света и става все по-атрактивен за хранително-вкусовата промишленост.

„Грахът е бил една традиционна за България култура в миналото, за която дълги години нямаше постоянен пазар. Това вече е различно с появата на един постоянен преработвател в наше лице. С някои производители вече работим успешно от 2022г. Предлагаме договори за изкупуване на грах и за 2023 г, за да бъдат нашите доставчици спокойни за реализирането на стоката си.

Осигуряваме и допълнителни услуги – транспортиране и съхранение до наш склад, почистване и дезинсекция на стоката, което е едно облекчение за земеделците. Основната ни цел е да изградим трайно партньорство, на базата на коректност и прозрачност в търговските отношения с нашите доставчици, защото за тях грахът е изключително ценна част от сеитбо-оборота и източник на азот в почвата, а ние имаме нужда от подсигуряване на суровина за нашето производство”, казва пред АгроПортал.бг главният оперативен директор на компанията Ивайло Терзиев.

За изграждане на производството в Шумен “ФлаваПълс” си сътрудничи с френската технологична компания ETIA Ecotechnologies, част от Norwegian Vow, за производството на концентрат от грахов протеин. Използвайки технологията Safesteril на ETIA, заводът в Шумен започва производството на иновативен концентрат от грахов протеин с по-високо съдържание на протеин и намален горчив вкус.

Разтворът Safesteril на ETIA позволява стерилизация на сухи натурални съставки, като се използва топлина за намаляване на микробното натоварване на чувствителните суровини, без да се влияе на вкуса, вкуса, цвета или влагата.

На 15 май т. г. “ФлаваПълс” АД получи наградата “Зелен преход” на ОББ за “Устойчивост и здраве” в 13-ия национален конкурс “Най-зелените компании в България” като една от компаниите, които реално са трансформирали бизнесите си в името на едно по-устойчиво бъдеще. В случая производството на грахов протеин замества употребата на животински протеин в различни хранителни продукти. Отглеждането на протеинови култури, като граха, е полезно за почвата. Граховият протеин има съществено предимство пред соевия протеин, поради факта, че продуктът не е обвързан с ГМО.

В Jobs.bg има три позиции за работа в производството на “ФлаваПълс” – от общи работници с обявена работна заплата 1000 лева бруто, през стажанти – общ работник и лаборант с възнаграждение 1000 лева нето до машинен оператор в предприятие за производството на протеинови концентрати от грах със заплата от 1700 до 1900 лева нето.

Подобни публикации

Back to top button