Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани

Иновативни технически решения в „Алкомет“ АД

Представители от Иновация Норвегия по програма „Развитие на бизнеса, иновации и МСП“ посетиха “Алкомет”.

На срещата вчера присъстваха представители на Иновация Норвегия от Осло, България и Посолството на Кралство Норвегия в Румъния, които бяха посрещнати от изпълнителния член на Управителния съвет на компанията Хюсейин Йорюджю, Мехмет Дедеоглу, директор отдел Инвестиции, Петя Георгиева, експерт отдел Инвестиции и Айше Музаферова, ПР Мениджър.

Посещението бе във връзка с изпълнението на проект ALUGREEN (Greener anodizing for cleaner nature) с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България”, който стартира в „Алкомет“ на 15 юли 2021 г.

Срещата започна с презентация на проекта ALUGREEN, като се обърна внимание на ефекта, който ще се постигне след изпълнението му, както по отношение на околната среда, така и по отношение на конкурентоспособността на компанията.

След направената презентация, представителите от Иновация Норвегия се отправиха към производствените цехове на „Алкомет“ и разгледаха направените инвестиции към момента.

Главната цел на проекта ALUGREEN (Greener anodizing for cleaner nature) е повишаването на конкурентоспособността на компанията посредством внедряване на иновативни зелени процеси в новоизградения цех за елоксация. Въвеждането на иновативни технически решения към основната линия за елоксация и прилежащата й пречиствателна станция за отпадни води ще допринесе за оптимизиране на производството и засилването на пазарните позиция на „Алкомет“ АД. Очаква се положителният ефект върху околната среда да бъде следствие от намаляването на отпадъци, икономиите на вода и енергия, както и намаляването на емисиите на СО2 благодарение на оптимизираното потребление на химикали в производствения процес.

Стойността на целия проект, след направени промени по отношение на стойности и активи е 1 548 985 евро, като сумата на безвъзмездната финансова помощ 552 000 евро представлява 35,63% от допустимите разходи. Очаква се изпълнението на проекта да приключи през месец септември, 2023 година.

Източник: www.shumenonline.bg

Подобни публикации

Back to top button