Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Европейската прокуратура ще разследва проекта за Центъра за грижа за лица с умствена изостаналост, съобщи общинският съветник Петър Петров

Европейската прокуратура ще разследва по сигнал на Гражданското сдружение „Гласът на Шумен“ проекта за изграждане на Центъра за грижа за лица с умствена изостаналост в село Лозево. Това съобщи общинският съветник и председател на сдружението Петър Петров на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен, на която присъства и Звездалин Звездев, член на сдружението.

Петров отбеляза, че част от предизборната програма на „Гласът на Шумен“ бе да се направи одит на общината и са започнали да разглеждат всички нейни обществени поръчки. От сдружението са сезирали Европейската прокуратура, след като са установили нередности при изграждането на Центъра за грижа за лица с умствена изостаналост в село Лозево и заради съмнения за злоупотреба с европейски средства.

След проверка на членове на „Гласът на Шумен“ се оказало, че към датата на приключване на проекта двете къщички на центъра са на груб строеж, а в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН) е публикувана информация, че проектът е приключил в срок. „След като отидохме там установихме, че обектът е строителна площадка, на груб строеж, а там по срокове и договор трябваше да има настанени около 30 човека с умствени проблеми. След извършването на проверката и изискване на документи, според нас, имаше достатъчно основания, за да сезираме компетентните органи и тъй като става въпрос за средства от Европейския съюз, затова решихме да сезираме Европейската прокуратура“, каза Петров.

По думите му при посещението на обекта от сдружението са заснели и видео, което също е приложено към сигнала до Европейската прокуратура, както и общественодостъпна информация, сред която справки от Търговския регистър и от Агенцията по обществени поръчки.

„След нашата проверка започна ударно довършване на къщичките. Строежите бяха завършени за 40 дни“, посочи още Петров, а съмнения в качеството на строителството изрази и Звездалин Звездев.

Няма нищо политическо в действията ни. Търсим истината, защитаваме обществения интерес. Ако искахме политически дивиденти, щяхме да оповестим информацията преди изборите, заяви Петров.

На 27 март БТА информира за завършването на строителството на Центъра за грижа за лица с умствена изостаналост в с. Лозево по проект по Оперативна програма “Региони в растеж” на стойност над 1 млн. лв. В двете му едноетажни сгради, с капацитет 30 души, ще бъдат преместени настанените в досегашния Дом за мъже с умствена изостаналост в селото.

Строителството на новия социален център в село Лозево започна със символична първа копка на 6 юли 2023 г. Проектът на местната управа за създаване на центрове за грижа за лица с умствена изостаналост се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативната програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Безвъзмездната помощ за строителство и обзавеждане на две нови едноетажни масивни помещения, в които ще бъдат настанени част от потребителите на Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Лозево е на стойност 1 099 922 лв. Целта е да се подобри качеството на живот на хората с умствени увреждания в дома в населеното място и да се изведат в близка до семейната среда.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button