Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Над 50 ленти са включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските и исторически филми в Шумен

Трийсет и седем български филми и 19 киноленти от чужбина са включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските исторически филми, който ще се състои от 28 до 30 юни в Шумен, съобщиха от Народно читалище “Добри Войников – 1856”. В тазгодишното издание на фестивала участват кинолюбители от Русе, Добрич, Варна, Пловдив, София, Стара Загора, Хасково, Димитровград, Белоградчик, Търговище, Каспичан и Шумен. На фестивала ще бъдат представени и филми от Черна гора, Великобритания, Нидерландия, Република Северна Македония, Молдова, Словения, Украйна и Русия, добавят от шуменското читалище.

Любителските и историческите филми, включени в програмата на фестивала представят сюжети и истории, свързани с национално-освободителното движение, войните за независимост, места на паметта, фолклорни традиции, имена в българското и световното изкуство. Близо 70 са творците на различни възрасти, които ще се състезават в конкурсната програма. Петима от тях ще спорят за приза най-добър филм на млад автор до 30 години, поясняват от Народно читалище “Добри Войников – 1856”.

Фестивалът е под патронажа на Министерството на културата, каза за БТА Апостол Фанев, председател на киноклуб “Мадарски конник”. Той уточни, че форумът се провежда от 1970 година, а тази година е двадесет и второто издание на фестивала. В миналото е имало повече киноклубове, сега са намалели, добави Фанев. Най-активни са участниците от клубовете в Шумен, Русе, Попово, Димитровград, коментира той. Повече от 20 години има международно участие във фестивала, с 10, 20 и понякога повече филми, авторите са от Европа, съобщи Фанев.

Шуменският фестивал е единственият в България, който е индивидуален член на международната организация за любителски филми УНИКА, подчерта председателят на киноклуб “Мадарски конник”. Във всяко издание на фестивала се връчва награда на “Уника”. Ще има първа, втора и трета награда във вид на пластики, ще се връчи награда от Министерство на културата, както и награда от Народно читалище “Добри Войников”, ще бъдат присъдени награди за режисура, сценарий, камера монтаж. Награда на името на режисьора Генчо Генчев ще бъде връчена за кратък филм до пет минути, участващ във фестивала. Председател на журито ще бъде критикът Божидар Манов, съобщи Апостол Фанев.

Както БТА съобщи, членове на журито в тазгодишното издание на фестивала ще бъдат режисьорът Александър Донев, Силва Хачерян от Министерството на културата, доц. д-р Стефан Минков от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Стефан Хаджи Андоновски – председател на киноклуба от Битоля, Северна Македония.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button