Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Астрономическият център в Шумен на 25 години

Астрономическият център на Шуменският университет “Епископ К. Преславски” навършва четвърт век от своето създаване през 1999 година. За това съюзът на астрономите в България ще проведе своята Национална конференция в Шумен през месец май.
“Това за нас е едно признание за това, че 25 години поддържаме искрата на астрономията жива и интересна. Надявам е с пускането на Планетариума този интерес на младежта да бъде още по-събуден и по-проявен”, каза проф. Драгомир Марчев, директор на Астрономически център към ШУ.
Около 70 са студентите, които се обучават в специалност Астрономия в четирите курса за бакалавърска степен и магистърските програми. Обучаващите са едва петима преподаватели, но екипът включва както докторанти така и студентите.
”Включваме ги във всички задачи, работа по проекти, по монтажите на апаратурата т.е. започват от началото, защото в техните ръце е бъдещето развитие и наблюденията”, допълни проф. Драгомир Марчев.
Макар и намален преподавателския състав продължава да предава знания все със същия хъс.
”През половината време почти сме били тук, вече в доста по-намален състав, но се стараем това да не се отразява на качеството на работата, доколкото ни е възможно, тъй като колкото по-малко хора оставаме, естествено по-трудно се работи”, каза гл. ас. д-р Теодора Атанасова “Физика и астрономия” в ШУ.
Екипът се свил заради пенсионирани преподаватели, а новите попълнения са рядко.
”За съжаление смятат го за доста трудно поле за изява и за това няма много желаещи, но се надявам да се промени това с времето”, допълни гл. ас. д-р Атанасова.
Шуменските астрономи са оптимисти, че от студентите все пак ще се изкушат да останат да работят тук още повече, че Астрономическият център се оборудва с най-ново поколение роботизирани телескопи.
40-сантиметров телескоп вече успешно наблюдава небето. Съвсем скоро ще заработи и 60-сантиметровият, в големия купол на обсерваторията на Шуменското плато.

Източник: www.tvshumen.bg

Подобни публикации

Back to top button