Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Зоопаркът отвори врати

Котешки лемури, носати мечета, чинчили, папагал „Монах“, различни видове птици, диамантен фазан, зайци, че дори и пернати кокошки. Всичко това можете да видите в реконструирания Зоопарк на Кьошковете в Шумен, който днес официално отвори врати.

„Зоопаркът вече има лиценз и днес е първият работен. Ремонтът е извършен със средства на общината. На този етап е реконструиран около 30% от зоопарка, строителните дейности продължават, надяваме се, че до другото лято или до края на следващата година, да бъде завършен на 100%“, заяви управителят на ОП „Паркове и обредни дейности“ Златин Кайряков.

Животинските видове, които обитават новите волиери са дарени от няколко зоопарка в страната и експозицията постоянно ще се обновява. В момента има около 20 вида животни и птици.

При зайците, морските свинчета и кокошките ще бъде отворена контактна зона в събота и неделя, за да могат децата да се докоснат до животинките и да стане малко по-забавно за тях. Такава контактна зона, която ще е отворена през ялата седмица, има и при птиците. Целта е посетителите да се потопят в горския свят, каза Кайряков.

Зоопаркът има изградена собствена пречиствателна станция, вкопана 4 м в земята, която бе изградена преди началото на реконструкцията и всички волиери са свързани с нея.

До този момент вложените средства от страна на общината са около 180 000 лв. а изпълнението е изцяло с работници на ОП „Паркове и обредни дейности“ и ОП „Благоустройство и строителство“.

Работното време на зоопарка е от 10 до 18 ч. , всеки ден, включително и в почивните дни, а входът е безплатен.

Тази година за пръв път по ОП „Околна среда“ има отпуснати европейски средства за развитие на зоопарковете. Община Шумен ще кандидатства, вече имат изработени проекти, други ще се осъвременяват. Срокът за кандидатстване е до 23 август. Идеята е основната дейност да бъде насочена към консервация, отглеждане на защитени местни видове, научна и обучителна дейност. „Шумен ще кандидатства за изграждане на заграждение за балкански рис – местен изчезващ вид, за който има данни, че са останали само два на територията на България, с помощта на орнитолозите от Шуменския университет ще кандидатстваме и за закупуване на някои местни пойни птици, както и за изграждане на езеро в горната част на зоопарка за редки защитени водоплаващи.

В момента двама души се грижат за животните, те са преминали едноседмичен курс в софийския зоопарк, предстои разширяване на щата.

Източник: www.shmoko.bg

Подобни публикации

Виж също и:
Close
Back to top button