Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Шумен почете 186-тата годишнина от рождението на Апостола

186-тата годишнина от рождението на Васил Левски и 145 години от освобождението на Шумен бяха отбелязани днес.

Пред паметника на Васил Левски в центъра на града с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя.

Стихове за Левски рецитираха деца от литературния клуб „Сладкодумци“ към ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“. Слово по повод годишнината сержант Добромир Калинов – курсант във Факултет „Артилерия противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ към НВУ „Васил Левски“.

„Денят 18 юли заема значително място в летописа на на този град. В този ден мисълта ни дълбае историята, прелетява през пространството и времето по следите на събитията и търси своя път. В този ден ние разбираме колко голяма и силна е земята ни – не по мащаби и демографски измерения, а по силата и мощта на хората, които я населяват. Левски е идол на националното ни освобождение, достоен, честен принципен, ненадминат организатор и лидер, печелещ сърцата на народа. Той е не само идеалист и мислител, политик и вдъхновител, но и личност морална, дейна и самоотвержена – модел за подражание за всяко ново поколение българи“, каза в словото си сержант Калинов.

Сред официалните лица на церемонията бяха областният управител проф. Христо Христов, кметът на Шумен Любомир Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова.

От 17.00 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на Общината ще бъде прожектиран филмът „Лъвский – европеец в Българско“ на режисьора Искрен Красимиров. Лентата е художествено-документална с игрални възстановки и анимационни сцени. В документалната част участват изтъкнати историци като проф. Пламен Митев, Дора Чаушева, Теодор Тончев и проф. Иван Стоянов. В художествената част на филма е включен рецитал със стихове за Васил Левски от Христо Ботев и Иван Вазов, както и от съвременни български поети. В ролята на Христо Ботев е режисьорът Искрен Красимиров, а образа на Левски на екрана пресъздава носителят на „Икар“ Симеон Владов. Входът е свободен.

Организатори на тържественото честване са Община Шумен и Командването на шуменския военен гарнизон.

Източник: www.shumenonline.bg

Подобни публикации

Виж също и:
Close
Back to top button