Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчаниСпорт
Популярно

Шахматисти от цял свят идват на турнир в Шумен

Невиждано международно участие и рекорден брой състезатели ще вземе участие на Международния турнир по ускорен шах и блиц в Шумен. В дните от 28 до 30 юли в Арена Шумен ще се състезават над 200 участници. Освен от България има заявки за участие са подали шахматисти от Либия, Канада, Хърватия, Индия, Италия, Северна Македония, Украйна, Сърбия, Русия, Германия, Гърция, Румъния и Турция. Програмата на турнира бе представена на пресконференция днес от Атанас Димитров, председател на спортен клуб по шахмат „Шумен“ и Илиян Хараланов, председател на СКШ „Шумен“.

„Този турнир е един апогей на нашата работа. По този начин се презентираме пред цялата шахматна общност в България. Рекорден е и наградният фонд, който е в размер на 20 000 лева. Смея да твърдя, че този турнир е най-добрият, който ще се проведе“, каза Атанас Димитров.

Заявка за участие са подали рекорден брой международни гросмайстори – 11, както и 10 гросмайстори за мъже и 2 за жени. Турнирът е открит и в него имат право да участват и деца от цялата България.

„Участниците в турнира не са случайни. В него ще участват най-силните и изявени шахматисти, като многократният шампион на България гросмайстор Кирил Георгиев, световният шампион гросмайстор Васил Спасов и много други“, допълни Димитров.

Председателят на клуба Илиян Хараланов не скри амбицията си да превърне Шумен в шахматна столица, като за целта се работи последователно, обхващайки всички възрасти. От скоро треньорският екип се е увеличил с още един треньор – Станислав Марянов.

„Този турнир ни амбицира за следващата година да направим нещо още по-голямо. Все по-трудно става да удвояваме броя на участниците“, каза Хараланов.

Надпреварата включва турнири по ускорен шах и блиц. Турнирът по ускорен шахмат се игра на контрола 15 минути, плюс 10 секунди на ход. По регламент ще бъде изиграни 9 кръга. С 3 минути, плюс 2 секунди на ход ще разполагат участниците в блиц турнира.

Входът за зрители е свободен. Откриването е в петък, 28 юли от 13.00 часа. В турнира по ускорен шах ще се изиграят девет кръга, разпределени в трите дни на събитието. Състезанието по блиц е в събота, 29 юли от 10.00 часа. Закриването и награждаването на победителите е в неделя, 30 юли от 13.00 часа.

По време на турнира публиката в залата трябва да пази пълна тишина, забранено е и използването на мобилни телефони и таблети. Снимки могат да се правят само в първите десет минути. Допуска се зрителите да се разхождат покрай масите с шахматни дъски и да наблюдават играта на състезателите.

Организатори на събитието са местният клуб по шахмат „Шумен“ и Община Шумен.

Източник: www.shumenonline.bg

Подобни публикации

Виж също и:
Close
Back to top button