Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Петметров кръст и трибагреник се извисяват над Велики Преслав

Петметров железен кръст се извисява над старопрестолен Велики Преслав, до кръста се вее български трибагреник. Символите на вярата и националността са издигнати в местността „Дервиша“, където е градската вилна зона.

Идеята и реализацията на тази символика е на преславянина Дамян Велинов. Пред shumenonline.bg той сподели, че отдавна обмисля това си намерение, но все нещо се случва. Преломният момент дошъл в съня му. Сънува, че наводнение залива града и той бяга, за да се спаси към „Дервиша“. В тази местност е минало детството му и знае, че има скала, наречена „Орлово гнездо“, за която много боляри казват, че е сакрално място. Точно на тази скала Дамян намира спасение в съня си и тогава решава да не отлага направата на кръста. „Смисълът на това, което виждате се изразява с думите „Бог да пази България“. Това искам да кажа с направеното. Кръстът блести на слънцето сутрин при изгрев и вечер на лунна светлина. Красивата гледка се вижда от хората, които живеят в района на „Генералските блокове“, обяснява Дамян.

Той е известен музикант, завършил е в Котел и се занимава с народна музика цял живот. По-рядко се прибира в родния си Велики Преслав, но сега му завеща един красив дар, който да пази от зло неговите жители и да вдига българското самочувствие.

Източник: www.shumenonline.bg

Подобни публикации

Back to top button