Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Нови апарати от “Българската Коледа”

Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен работи с нова най-съвременна апаратура за диагностика на деца, благодарение на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Кувьоз от най-висок клас е получило преди две седмици отделението по неонатология, а в неврологията вече разполагат с апарат за електроенцефалография,  с който ще бъдат изследвани само деца със съмнения за епилепсия. Новата техника е на стойност над 75 000 лева.

Медиците са много благодарни за благородния жест, казва неврологът д-р Даниела Тръпкова.

„Всяка нова техника дава шанс на всички нас да се учим, да надграждаме и да работим по-качествено“, посочи тя.

Новият електоенцефалограф в шуменската болница пристигнал с всички нужни консумативи и удобства за преглед на бебета и малки деца. До момента е било много голям проблем да бъде изследван малък пациент, защото технологията е такава, че трябва да му се постави шапка с 22 електрода. Сега апаратурата е пристигнала с готови шапчици във всякакъв размер.

Освен това, със стария апарат било почти невъзможно да се правят изследвания на много малки деца, защото качеството на записа било лошо, а от него зависи разчитането на изследването.

Отделението по неонатология към МБАЛ Шумен, което е единствено в цялата област, на него разчитат и пациенти от Разград,  също вече използва новия кувьоз, разказва завеждаща д-р Лиляна Куздова. Две бебета са изписани след успешно лечение в него.

Общо 107 недоносени деца са отглеждани и лекувани в отделението по неонатология от началото на годината. Професионалистите тук имат дълъг опит, а д-р Куздова не е забравила своя най-мъничък пациент, който тежал едва  740 грама. Днес той е здраво и палаво момченце. И тази година успешно са се справили със случаи – предизвикателства. С тегло 900 и 1000 грама са били близнаци.

Новото писмо на шуменските медици до Дядо Коледа вече написано – имат нужда от транспортен респиратор. Отправят сърдечни благодарности към всички, които не са безразлични към здравето на българските деца и „Българската Коледа“.

Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button