Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Фестивалът „Друмеви театрални празници“ в Шумен и Театър „Реплика“ обявяват кастинг за актьори

Фестивалът „Друмеви театрални празници“ в Шумен и Театър „Реплика“ обявяват кастинг за актьори, които да се включат в уъркшоп за документален театър и нетеатрални текстове. Това съобщиха за БТА от културната институция в областния град, която за поредна година организира театралния фестивал в града.

„Уъркшопът представлява активна творческа дейност в рамките на няколко дни, в които актьори и режисьор ще работят с участниците, като първо ще ги запознаят с принципите на документалния театър, а после, заедно с тях, ще съберат различни истории за хора и събития от Шумен. Цялата работа ще придобие сценична форма в края на процеса“, отбелязват от пресцентъра на театъра в областния град. Оттам припомнят, че „документалният театър е иновативна театрална форма, която се практикува активно в Англия, Германия и Полша, но в България е малко позната. В основата на създаването на документален театър са истински истории и случки, които провокират въображение и интерес, за да им придадем сценичен образ“.

Артистите от Сдружение „Реплика“ са едни от малцината в България, които имат богат опит с този нов театрален жанр. Те вярват, че документалният театър не само е способен да ни предостави вълнуващи истории, но може да бъде безпощадно актуален и да помогне за сближаването на театъра с общността, в която пребивава. Затова в рамките на „Друмеви театрални празници“ ще се опитаме да вдъхновим всеки, който иска да види нов “Крафт театър”, уточняват от пресцентъра на културната институция. Оттам допълват, че  „уъркшопът е насочен към професионални актьори и актриси, както и към студенти в последната си година на обучение, а срока за кандидатстване е до 30 април 2023 г. на имейл drumevipraznici@gmail.com“.

Поредното издание на един от най-престижните театрални фестивали у нас “Нова българска драма”, който ще се състои в залите Шуменския театър от 11 до 16 май, в предишни години имаше статут на международен театрален фестивал, в чиито издания се представяха и заглавия на български автори от чуждестранни театри, но сега ще бъде организиран от ново сдружение, като в програмата му тази година са включени представления само на български театри. „Международният статут на фестивала се запазва, но за тазгодишното му издание няма заявки за участие от чуждестранни театри“, каза за БТА Горица Радева от културната институция.

По традиция, на театралните празници в Шумен тази година ще участват продукции на държавни, общински или частни културни институти, които отговарят на изискванията – да са на основата на български текстове; да са драматургични (драматични, куклени) адаптации или разработки по български произведения; премиерата им да е в периода от септември 2021 г. до края на декември 2022 г. В рамите на фестивала тази година е обявена и покана за участие в конкурс за нови пиеси в три направления – авторска пиеса за възрастни; авторска пиеса за деца, както и адаптация на български художествен текст, издаден след 2000 г. Направлението „Адаптация на български художествен текст, издаван след тази година е ново за страната, като мисията на екипа на театъра в Шумен е да ги популяризира”, припомни пред репортер на БТА Радева.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button