Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Бързи герои 112 идват в Шумен

В община Шумен стартира здравнообразователна програма, която ще се бори с тежките последици на инсулт. В БЪРЗИ ГЕРОИ 112 деца от 6 до 9 години и техните семейства ще се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност, ако е застрашен близък човек. Програмата ползва естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички в семейството как да разпознават симптомите на инсулта, за да действат уверено и бързо. Целта е хората да потърсят медицинска помощ в първите 3 „златни“ часа, като така има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без тежки и ужасяващи последици за пострадалите и техните близки.

Инициативата е на ФОНДАЦИЯ „СЪРЦЕ ДО СЪРЦЕ ЗА БЪЛГАРИЯ“. За да бъде осъществена и да достигне до абсолютно всички семейства на деца от 6 до 9 години, програмата е подкрепена от ОБЩИНА ШУМЕН, фирмите “АЛКОМЕТ” АД, “ХЕРТИ” АД, “ТЕСИ” ООД, „ФИКОСОТА” ООД, „РОКА БЪЛГАРИЯ” АД, „АВТОМАГИСТРАЛИ – ЧЕРНО МОРЕ“ АД, ЦСМП, „МБАЛ- ШУМЕН“ АД, ОДМВР ШУМЕН и РУО Шумен.

В обучението се включват 41 детски градини и училища на територията на цялата община Шумен. Здравното обучение се провежда в рамките на учебната програма на децата от техните учители, по специално изработени за целта учебници. Програмата е разработена от световен екип невролози, психолози и детски преподаватели и по времето на нейната реализация децата, по забавен, лек и интерактивен начин, се запознават с основните симптоми на инсулт и правилната реакция в случай, че някой техен близък попадне в спешна ситуация. Освен всяко дете, неговите 2-ма родители и 4-ма баби и дядовци получават животоспасяващи уроци и така чрез всяко едно дете знанията ще се предават на още поне 6 души в обществото.

„Оказва се, че само усилията на медицинската общност не са достатъчни. Затова нашата битка е пациентите ни да получат възможността за своя златен час, защото той може да ги спаси. Хората трябва да знаят, че бабите и дядовците на децата могат да бъдат спасени и инсултът е лечим само ако се реагира бързо и правилно!“ – споделя по темата д-р Ивайло Петров, невролог и председател на Постоянната комисия „Здравеопазване и социална политика“ към Общински съвет Шумен.

В България програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ стартира през 2021 година. Безценна е подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Българското дружество по неврология и Българско дружество по инсулт.

До сега в нея са участвали 230 училища и детски градини, над 750 учители са станали посланици на каузата и са обучени повече от 6000 деца.

Новият образователен проект на в община Шумен е с цел обучение, превенция и спасяване на човешки живот. След приключването на програмата, на територията на общината ще има обучени над 3000 деца – БЪРЗИ ГЕРОИ, които ще знаят какво да направят за своите любими баби, дядовци, родители, близки, в случай на проява на симптом на инсулт .

Така жизненоважните знания и умения за спасяване от инсулт ще стигнат до над 18 000 възрастни наши съграждани и това ще бъде най-мащабното обучение от старта на програмата в България.

Източник: www.shmoko.bg

Подобни публикации

Back to top button