Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниСпортТОП новини
Популярно

Българска гордост и шуменско знаме в Австралия

Днес двама шуменци вдъхновиха българската гордост и развяха знамето на своя град в далечна Австралия.

Огнян Ганчев спечели бронзов медал в плуването на 100 м гръб на Световните игри за трансплантирани, които се провеждат в град Пърт, Западна Австралия. 63-годишният шуменец заслужи отличието във възрастовата група на състезателите, които са на 60-69 години.

Същевременно днес 40-годишната шуменска художничка Теменуга Христова откри своята самостоятелна изложба в австралийския град Пърт. Нейното участие е в заключителния етап на международната резидентна програма за художници в North Metropolitan TAFE, като Теменуга се представя с творби, създадени по време на пребиваването й в Пърт. Изложбата включва и среща-разговор със студенти от факултета по визуални изкуства на TAFE и почитатели на изкуството. Талантливата шуменка е художник с десетки самостоятелни и колективни изложби в България и чужбина, както и в участия на биеналета и семинари.

В XXIV Световни игри за трансплантирани (15-25 април) участват над хиляда атлети от 45 държавиБългария се представя само от двама състезатели, които постигнаха феноменален успехОгнян Ганчев се класира още и на пето място на 50 метра гръб. А Георги Пеев от Хасково заслужи световната титла на 100 м бруст във възрастовата група на 40-49-годишните, а после финишира четвърти на 50 метра в същия стил.

“Благодарим на семействата ни, на семействата на донорите ни, на лекарите ни, на всички, които ни подкрепят финансово и с екипировка, за да сме тук, както и на стотиците приятели, които не спират да ни пишат! – написа във Фейсбук-профила си Георги Пеев. – Благодарим на Теменуга Христова от Шумен, която ни направи чудесен плакат и ни подкрепяше от трибуните. Благодарим и на Митко от Пърт, който бе с нас днес! Благодарим и на Мирослав Ганчев, който има здравите нерви да е част от отбора ни тук и да ни търпи! Обичаме ви! Донорството е живот!”

Огнян Ганчев е с трансплантирано сърце от 27 април 2006 година. Той е най-възрастният, както и най-дълго преживелият с дарено сърце българин (вече почти 17 години). Отделя много време и енергия за популяризиране на донорството. След трансплантацията живее в село Осмар и се радва на живота, като често казва: “Гледам отгоре на нещата!” Член е на местната ловна дружинка, но предпочита разходките сред природата.

За световните игри в Австралия Огнян се е готвил около месец и половина. И изглежда някак твърде парадоксално, че той е тренирал предимно в София и Варна, защото в родния му Шумен няма басейн, където да плува. Въпреки това, шуменецът има уникалните пет шампионски титли от европейските игри за трансплантирани в Литва – една, и по две във Финландия и Италия. А на световните игри в Аржентина през 2015 г. остана на крачка от медалите и записа четвърто място.

Забележително е и това, че през август 2009 г. Огнян Ганчев развя знамето на Шумен и на най-високия връх в Алпите – Монблан (4809 м). Пред мен е споделял, че ако има възможност, би покорил и други планински върхове.

Макар и вече на пенсионна възраст, Огнян завинаги си остава един космополитен посланик на благородната кауза за популяризиране на донорството.

Източник: www.zashumen.bg

Подобни публикации

Back to top button