Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Култура

Шуменският театър подготвя премиерния си спектакъл „Шошана“

Драматично-кукленият театър „Васил Друмев“ в Шумен ще представи най-новото заглавие в репертоара си –„Шошана“, на 20 април, от 19:00 часа, в камерната зала на културната институция. Това съобщиха на пресконференция днес режисьорът на спектакъла Благой Бойчев и част от екипа му, сред които са актьорите Кръстю Лафазанов, Антония Велева и Валентин Ченков.

„Началото на Втората световна война. Къща някъде в провинцията на окупираните от нацистите Франция. Отвън приближава кола на СС. Това е началото на спектакъла. Следва момент, след който никой от персонажите няма повече да е същия, особено за едно момиче на име Шошана. Тя губи цялото си семейство. Оцелява само тя. Четири години след избиването на нейните близки, тя получава шанс да отмъсти за тях. Но точно в този момент Шошана се влюбва в немски войник и е поставена пред избор – дали да остане с любовта си или да отмъсти за семейството си, защото това отмъщение включва смъртта на нейния любим. Обстоятелствата поставят нея – жертвата на ужасяващ режим, пред един краен избор. Този избор обаче може да превърне самата жертва в насилник, като я принуди да убие собствената си любов. Историята на Шошана я поставя пред избори, които всеки един е преживявал в своя живот, като: Можем ли да избягаме, когато искаме? Дали ако причиним болката, която на нас са причинили, ще ни донесе утеха? Може ли смехът да носи и сълзи, и може ли страданието да се излекува с любов?  Изборът на Шошана може да ни помогне да си отговорим на тези въпроси“, стана известно на пресконференцията за темата на премиерния спектакъл.

В отговор на въпрос на репортер на БТА „Какво е провокирало поставянето на постановка с подобна тема?“, режисьорът Благой Бойчев каза: „Това, което ни заобикаля всеки ден, най-естественият нагон за власт, най-естествения нагон когато няма справедливост, ние да я наложим. Това много често води до различни девиации като това да отмъстя. Отмъщението е издънка за чувството за справедливост, която обаче не е хубава и точно това усещане, че в наши ръце трябва да бъде отмъщението, води някой път до това, че ние може да загубим най-ценното, което имаме, в желанието си ние да възстановим справедливостта. Когато не оставим справедливостта и отмъщението в ръцете на Бог, рискуваме да загубим много повече отколкото да спечелим“, отбеляза Бойчев.

„Благодаря на Благой, защото не съм имал отдавна възможност да играя такава роля, която е много благодатна за всеки актьор. Това е една отрицателна роля, която е символ на властта, на хората, които искат да налагат свой морал и принципи. Въпреки, че действието се развива по време на Втората световна война, това е много характерно за всяка една власт, за всеки един хищнически начин на управление и днес. Преди много години играх много по-различно нещо, но мисля, че там имаше същата история за власт. Това беше „Кралят – елен“, постановка на Мариус Куркински. Няма да забравя, че на днешната дата, преди 20 години, получих актьорска награда и сега ще трябва да вдигам нивото. Много интересно, хубаво и приятно е един актьор да получи такава роля за което съм много благодарен“, каза Кръстю Лафазанов, в отговор на въпрос на БТА „Какво го е провокирало да избере да играе тази роля в спектакъла?“.

На същия въпрос, свързан с предизвикателството и провокацията да изберат да играят съответните роли в представлението, пред репортер на БТА отговориха и актьорите Антония Велева и Валентин Ченков.

„Подходът на работа беше доста извън класическия с които сме свикнали. Нищо не е в точно конкретна рамка и всяко представление ще има своя чар като индивидуалност. За ролята бих могла да кажа, че като цяло всички персонажи са обвързани със Шошана. Тя трябва да направи много голям избор – дали да запази любовта си или да отмъсти. Това го има във всеки един, тук е малко пресилено, но като цяло в ежедневието всеки има нещо с което да се бори, което го връхлетява и всъщност тази борба, този избор, който правим е най-интересното на което ние наблягаме и изследваме – тази борба на човека в подобни ситуации, може ли да се справи с тези стихии, които го нападат. За съжаление моята героиня избира отмъщението“, каза Велева.

„Аз съм човек, който обича да се забавлява и за мен няма значение каква роля имам, важното е да съм на сцената. Дай Боже колкото се може да е по-трудно и по-различно, защото е по-голямо удоволствие. Стана ми много кеф, че ме искат в този състав, а да си партнираш с Кръстю Лафазанов е размазващо удоволствие. Моят герой е поставен пред сложна дилема – дали да опази или да предаде. Оказва се, че е по-слаб от силния натиск, но да не издавам какво ще стане по време на представлението“, отбеляза Ченков.

„Автор на спектакъла е целият му екип, вдъхновени сме от много различни истории, които има по темата“,  допълни режисьорът му Благой Бойчев.

Сценографията е дело на Анна Янакиева, а музиката – на Добромир Кисьов. Сред другите актьори в представлението са Николай Владимиров, Росен Караджов.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button