Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Голямата пекарна на “Фикосота”: 30 млн. евро в нов завод за брускети в Шумен

Планът е фабриката да заработи през 2025 г. и годишните продажби на Bruschette Maretti да достигнат 400 млн. лв.

Братята Жечко и Красен Кюркчиеви управляват производствен бизнес с годишни приходи почти 600 млн. лв. Всеки от тях си има фокус – Жечко Кюркчиев развива уредите “Теси”, а Красен Кюркчиев – храните и битовата химия на “Фикосота”. Приликата е, че регулярно всяко от двете направления на групата се разширява с нова фабрика. След като “Теси” през юни обяви пореден завод (50 млн. лв. в предприятие за термодинамични бойлери), сега Красен Кюркчиев съобщи за “Капитал” за строителство на ново предприятие за 30 млн. евро. Пак в Шумен.

Новата мощност ще е за Bruschette Maretti (“Брускети Марети”). В резултат двадесет години след старта на производството на продукта – през 2025 – в града ще заработи нов завод за брускети на “Фикосота фууд” – собственост на Кюркчиеви. Инвестицията идва, след като само преди две години компанията построи специална фабрика и за вафлите My Motto.

Брускетите на фирмата явно са хит на външните пазари – по информация от “Фикосота” тази година продажбите им ще достигнат 100 млн. лв., а след натоварването на бъдещия завод годишният оборот от продукта ще е цели 400 млн. лв.

Високо, високо

Изборът на Шумен не е случаен. “Всички наши производствени бази са в Шумен. Имаме добре развита инфраструктура, градът е също добре развит по отношение на производствени предприятия и подпомагащи дейността компании като логистика, индустриален сервиз и т.н. Градската администрация също подхожда с разбиране и улеснява, доколкото може, развитието на нови производствени предприятия”, уточни за “Капитал” Красен Кюркчиев.

Върху близо 15 000 квадратни метра РЗП ще бъдат разположени производствени площи, логистичен център за готови продукти, склад за суровини и материали и административна част.

В компанията наричат бъдещия завод “Пекарна за брускети” или “Голямата пекарна”. “Това е така, защото целият процес по приготвянето е като в занаятчийска пекарна – от приемането на суровини и материали като брашното, през изпичането на багетата, последващо овкусяване и опаковането на брускетите до автоматичното им складиране в логистичната база. За да си представите мащаба – само за доставката на тавите за франзелите са нужни цели 16 контейнера”, коментира за “Капитал” Красен Кюркчиев.

Източник: www.capital.bg

Подобни публикации

Виж също и:
Close
Back to top button